Intervencions seleccionades 2014

Comença “Parlem d’Art” a sis galeries d’art de la ciutat

Aquesta nova iniciativa s’emmarca en el programa Art Públic / Universitat Pública de la Delegació per a Estudiants i el SeDI, i promou l’organització per part d’estudiants de la Universitat de València d’activitats de reflexió i debat sobre l’art contemporani en sis galeries de la ciutat de València.

La Delegació per a Estudiants, mitjançant el SeDI, i les galeries Paz y Comedias, Rosa Santos, Alba Cabrera, Punto, Set Espai d’Art i 33 Gallery organitzen “Parlem d’art” amb l’objectiu de potenciar la realització de propostes vinculades a temes relacionats amb l’art contemporani, concretament amb l’anàlisi teòrica, la crítica, la gestió i l’organització i el desenvolupament d’esdeveniments d’art públic, tot fomentant la difusió de les propostes dels estudiants d’Arts i Humanitats de la Universitat de València en espais culturals. Les accions es realitzaran a les sis galeries d’art mencionades per dur a terme una experiència de proximitat, qüestionament i intercanvi d’idees entre el món acadèmic, els estudiants i els espais de l’art.

Les propostes han estat seleccionades d’entre els projectes presentats per les estudiantes i els estudiants d’Arts i Humanitats de la Universitat de València, en convocatòria pública. La comissió de selecció ha estat presidida per Daniel González Serisola, delegat del rector per a Estudiants de la Universitat de València, i formada per Esther Alba Pagán, degana de la Facultat de Geografia i Història, Manuel Vázquez García, professor del Departament de Metafísica i Teoria del Coneixement, Charo Álvarez Reguera, cap del Servei d’Informació i Dinamització d’Estudiants, José Luis Pérez Pont, crític d’art i coordinador de la Mostra d’Art Públic, Victor Páramo Valero, estudiant de màster oficial de la branca d’Arts i Humanitats, Carles Xavier López Benedí, tècnic de dinamització cultural del SeDi i Rosalía Font Matilla, técnica de dinamització cultural del SeDI, que actua com a secretària.

En aquesta primera edició es presenta una programació composada per conferències, taules redones, visites guiades, visionats i derives urbanes, com a resultat de les propostes seleccionades. Partint de la diversitat d’enfocaments, es dirigeix l’anàlisi a la societat contemporània i les múltiples expressions que li donen forma. Les temàtiques són tan diverses com el grafitti, la publicitat, la sexualitat al cinema, el patrimoni cultural, la fotografia, i la natura.

PROGRAMA DE PARLEM D’ART- ART PÚBLIC
PROPOSTES D’ESTUDIANTS I ESTUDIANTES PER A LA REFLEXIÓ I EL DEBAT

 

DIÀLEGS ENVERS NOVES PERSPECTIVES EN L’ART PÚBLIC.
Proposta col·lectiva presentada per Rubén Gregori Bou.
Galeria Alba Cabrera.
c/Félix Pizcueta, 20

El grafiti d’ahir i de hui: un recorregut històric-social.
Ponència amb Fernando Figueroa Saavedra.
Dimarts 25 de novembre, 20h.
L’espai públic és un entorn carregat d’estímuls visuals, compost per nombroses capes d’informació que es superposen. Pot ser el grafiti i la publicitat siguen els que registren una presència més constant en les últimes dècades, desactivant la funció comunicacional d’altres formes d’art.
La imatge del grafiti transita entre l’art i el vandalisme, malgrat la seua entrada en les òrbites del mercat. La complexitat d’estímuls que es donen cita en aquestes expressions murals està directament relacionada amb els grans nuclis urbans i la seua evolució com a ens social. Fernando Figueroa Saavedra desvetlla les claus de l’evolució del grafiti, a través d’un recorregut històric i social.

La percepció de la publicitat en la societat de masses: impacte i controvèrsia.
Taula redona amb Noemí de Haro García (UAM) i Germà Llorca Abad (UVEG).
Divendres 28 de novembre, 20h.
Per mitjà de la publicitat es persegueix comunicar idees, estimular el desig cap a certs productes, refermar models vitals d’acord als interessos de l’anunciant, arribar a les emocions del receptor per provocar la identificació amb una determinada marca, etc. Noemí d’Haro García i Germà Llorca Abad aborden la influència, l’impacte i la controvèrsia de la publicitat en la societat de masses.

ELS TRASTORNS D’EROS: LA SEXUALITAT AL CINEMA COM MANIFESTACIÓ DELS PROBLEMES AFECTIUS.
Proposta col·lectiva presentada per Teresa Cabello Ruiz.
Galeria Rosa Santos.
Carrer de la Bosseria, 21.

Estudi i debat de fragments de les pel·lícules Bilbao, La pianista i Shame.
Teresa Cabello, Diego Tur i Eugenia Rojo.
Dijous 27 de novembre, 18h.
Si anteriorment la literatura ostentava la supremacia en el relat de les conductes humanes, actualment és el cinema l’art que amb major intensitat narra els nostres conflictes, desitjos, emocions, virtuts i defectes. Partint de tres obres cinematogràfiques (Bilbao, La pianista i Shame) s’aborda una aproximació analítica centrada en personatges amb dificultats emocionals, que troben en l’activitat sexual una eixida. Teresa Cabello, Diego Tur i Eugenia Rojo prenen com a punt de partida un enfocament multidisciplinar que permet una comprensió global dels films al seu context, en relació amb àrees de coneixement del camp de les humanitats. L’objecte d’estudi, en comptes de l’erotisme, són determinats comportaments sexuals que inclouen el sadisme, el masoquisme, la psicopatia i, especialment, l’addicció.

PARTLEM DE PATRIMONI.
Proposta col·lectiva presentada per Elena Navarro Olmos.
Galeria Punto.
Avinguda del Baró de Càrcer, 37

De l’art actual al patrimoni cultural.
Taula redona amb Ester Alba Pagán (UVEG), Maribel Domènech Ibañez (Salvem el Cabanyal), Xesqui Castanyer López (UVEG) i Angela Montesinos Lapuente (productora cultural i investigadora).
Dimarts 2 de desembre, 18.30h.
La idea de què és el patrimoni ha evolucionat d’acord amb l’augment de la sensibilitat social envers el valor cultural de les manifestacions humanes i naturals. Ester Alba Pagán, Maribel Domènech Ibáñez, Xesqui Castañer López i Ángela Montesinos Lapuente aborden el pas de l’art actual al patrimoni, així com casos d’estudi en els que les noves formes d’art s’alien per dur a terme experiències culturals de defensa d’aquest.

Visites guiades per la ciutat.
12h. Paisatge urbà de València a través del riu.
17h. Ciutat Vella-Ciutat Nova.
Punt de trobada: Torres de Serrans.
Inscripció prèvia a parlem.art.patrimoni@gmail.com
Dimecres 3 de desembre.
Amb l’objectiu de contribuir a la divulgació del patrimoni entre la ciutadania, es realitzaran dues visites guiades amb diferent itinerari. Tot per conèixer els principals espais que dibuixen el paisatge urbà de València a través de l’antic llit del riu Turia, així com la contraposició patrimonial entre la vella i la nova ciutat.

FOTOGRAFIA: ELS LÍMITS DEL MEDI.
Proposta col·lectiva presentada per Esther González Gea.
Set Espai d’Art.
Plaça del Miracle del Mocadoret ,4

Ponència amb Eduardo Nave i Carlos Luján (Colectivo Nophoto).
Taula redona amb Emanuela Loprieno (Incubarte), Pep Benlloch (UPV), Eduardo Nave i Carlos Luján (Colectivo Nophoto), moderada per Vicente Pla.
Divendres 12 desembre, 17h.
És innegable el paper de la fotografia com a testimoni de la realitat però, és un fidel reflex de la realitat que representa? En un moment en què la difusió massiva d’imatges i la seua producció es pot alterar amb una gran varietat de finalitats, què queda de realitat en la fotografia?, podem encara entendre-la com un document?, quins són els límits dels diferents mitjans de difusió de la fotografia documental? La seua funció, en cadascun d’ells, és sempre la mateixa? Eduardo Nave, Carlos Luján, Emanuela Loprieno i Pep Benlloch abordaran aquestes i altres qüestions envers la funció documental de la fotografia en l’actualitat.

DERIVES AL VOLTANT de LA CIUTAT. LA NATURA COM A RESISTÈNCIA
Proposta col·lectiva presentada per Colectivo Cráter.
Trentatres Gallery.
c/ Sueca, 33

Ponència amb el Col·lectiu Cràter.
Dimecres 17 de desembre, 18.30h.
Taula redona i visita a la ciutat amb el Col·lectiu Cràter.
Dijous 18 de desembre, 17h.
Inscripció prèvia a hello@lescrater.com
El Col·lectiu Cràter proposa una revisió a les formes d’interpretació i de relació de la societat contemporània amb l’entorn urbà i la natura. Prenint com a referència els treballs de destacats artistes i col·lectius a l’espai públic, desenvolupen un anàlisi crític dirigit a la construcció de noves referències en l’imaginari col·lectiu. Aquests estímuls de transformació busquen aportar suports pedagògics que ajuden a la divulgació de noves percepcions d’acord a les noves realitats socials. Després de la trobada tindrà lloc una deriva per la ciutat, identificant espècies naturals que brollen en llocs insospitats, com a exercici natural de resistència.

pa_cartell2

Consulteu les bases íntegres d’aquesta primera edició de Parlem d’Art